Koncept

Om anläggningen, hästar och ridning

 

Stall Stensunda

På Stensunda har vi kollektiva fodringar. Alla har två fodringar per vecka, och på morgon och kväll fodrar man endast hästarna i det "egna" stallet, dvs 10 eller 12 hästar. Arbetet tar 45-60 minuter och insläpp/utsläpp ingår i arbetet. På lunchen ger man hö till alla 22 hästarna, och fodret hänger framme vid respektive hage.

Var och en tar hand om sin egen häst (mockar, förbereder krafthinkar och väger upp hö till höstationerna i hagen).

Alla är observanta och reagerar om tex något täcke hamnat snett, något staket är skadat eller någon häst ser ut att må dåligt.

Mer info finns i texterna till bildspelet nedan.

Att ha häst är en livsstil, och stallet ska vara den plats där man laddar batterierna. Många av våra respektive undrar varför vi alltid blir kvar så länge i stallet. Men det är ju där vännerna, hästen, stallkatten och den goda stämningen finns.
I hagarna finns foderstationer med slowfeednät. Morgon- och lunch-fodraren häller i färdigvägda påsar i stationen. Maten räcker länge, och tack vare det är det lugnt i hagarna. Runt ingångarna och foderstationerna är det grusat, så att hästarna har fint underlag.
Hästar är flockdjur och de njuter av varandras sällskap. Vi låter dem vara ute ca 10 timmar per dag. Normalt har vi 2-5 hästar per hage. Det är viktigt att alla hästar fungerar med hagkamraterna. Alla hästar är lika viktiga, och ingen får bli ensam om inte hästägaren vill det. Vi har rehab- och sjukhagar också.
Alla hagar utom sjukhagarna har en uppvärmd vattenkopp. Det är skönt att veta att hästarna har tillgång till rent vatten i bra drickstemperatur när de går ute länge på dagarna. Och det kräver inget arbete!