Stallplats

Hej,


Kul att du är intresserad av stallplats på Stensunda.


Det vore bra om du vill läsa igenom presentationen nedanför, där jag försökt besvara de vanligaste frågorna som spekulanter brukar ställa. Låter det intressant klickar du på knappen Intressanmälan längst ner på sidan.

Anläggningen

Stensunda är en privat anläggning som ligger i norra Sollentuna. Här står 22 privathästar uppdelade på två stall. Anläggingen drivs av Catrin Tufvesson sedan 1990. Vi har eget ridhus (20x40 m) och en utebana (30x60 m) med tillhörande terrängdel. Det finns även en lekplats med preparerat underlag, WE-hinder, balansbrädor, cirkuspall och fasta cavaletti/hinder.


Vi har ingen ridskola på Stensunda, utan banorna är normalt sett tillgängligt. Vi har tränare på plats varje vecka, och det är tillåtet att ta hem sin egen tränare om man vill.


Hagar

Hästarna går i hage ca 10 timmar per dag, med två till fyra hästar per hage. Det finns tillgång till sjukrutor och rehabhagar.


Hagarna på Stensunda har foderstationer med fodernät. Området runt insläpp och runt foderstationerna är grusat så att hästarna slipper lera. Hagarna har uppvärmda vattenkoppar.


Nedre stallet

I nedre stallet finns plats för 10 hästar.


Hästarna får hö från automater på natten. Hästarna får hö 4 gånger per dygn och de har uppvärmda vattenkoppar i boxarna.


Stallet renoverades 2019. Det finns ett fikarum med kylskåp, micro, dusch och toalett samt förvaringsutrymmen. Sadelkammaren är uppvärmd.


Övre stallet

I april 2015 invigde vi det nya stallet för 12 hästar på övre Stensunda. Boxarna är drygt 12 m2 stora och byggda i tegel. Stallgångarna är breda, och det finns ett torg med två uppbindningsplatser samt en spolspilta. Det finns uppvärmda vattenkoppar i boxarna.


I varje box i övre stallet finns en höautomat där det faller ner hö tre gånger per dygn.Tillsammans med morgon och lunch i hagen blir det hö 5 gånger per dygn.


Övre stallets fikarum är stort och innehåller en köksdel. Där hålls ibland kurser/clinics.


Det finns en uppvärmd foderkammare med varmvatten, en rymlig sadelkammare och höloft med skåp för ytterligare personliga ägodelar.


Hyresgäster på Stensunda

Vi har huvudsakligen vuxna hästägare. Merparten har haft häst i många år, så om du är orutinerad så finns det vi många som kan stödja dig med råd och tips.


Många i stallet rider klassisk/akademisk/barock dressyr, några hoppar. De flesta kompletterar den "vanliga ridningen" med exempelvis frihetsdressyr, working equitation, ridning med halsring (utan huvudlag), hästfotboll eller något annat skoj. Att ha häst är en livsstil, och hästarna är våra vänner och lekkamrater. Några av oss kryddar sitt hästliv med tävlingar, men ingen har häst i första hand för att kunna tävla.


Vi har ibland haft unga ponnyryttare med föräldrar som är hästintresserade, och det gör vi gärna om. Barn under 15 år får inte själva hantera hästarna, så det är viktigt att föräldrarna kan och vill tillbringa tid i stallet.


Vi tar i första hand in vuxna hyresgäster eller familjer. Tonåringar med egen häst passar ofta bättre in på stall med anställd personal, men visst finns det undantag.


Vi tar inte emot hingstar eller hästar yngre än 4 år. Inte heller fölston vars senaste föl är yngre än 9 månader. (Mammorna bör få vara med sina föl, Stensunda uppmuntrar inte till tidiga separationer.)


Kostnader

Kallhyran i nedre stallet är 3250 kr. I övre stallet är kallhyran 3650 kr. I kallhyran ingår tillgång till anläggningen, inklusive ridhus.


Hö och strö (i form av krossad halmpellets eller spångranulat/spånpellets) köps in av stallet, och man betalar efter vad man förbrukar.  Beräknat pris ht 2020: hö ca 4 kr/kg. Krossad halmpellets kostar 90 kr/20 kg. Det är tillåtet att köpa in eget strö för den som vill det.


Angivna priser inkluderar moms.


Fodringar

Varje hästägare fodrar två gånger per vecka och arbetet tar normalt ca 45-60 minuter. Vi lägger upp ett fast schema, och försöker så långt som möjligt att lägga upp schemat så att alla får de fodringar de vill ha. Den som inte kan ta lunch ska inte behöva göra det. Om du behöver byta en fodring kontaktar du själv någon stallkamrat för att byta.


Morgon och kväll fodrar man endast hästarna i det stall man står (10-12 hästar). Hästarna ska få kraft och tas ut respektive in.


På lunchen lägger man färdigvägda påsar i höstationerna till alla 22 hästarna på stallet. Om någon häst står i sjukhage får man fylla lite vatten i hinken till den.


Den som har hästen på bete under perioden 15 juni-15 augusti får semester från fodringarna, de som har hästen på Stensunda delar på arbetet med fodringar.


Service

Det finns flera duktiga hovslagare som tar emot nya kunder på Stensunda.


Vi brukar ta hem veterinär några gånger per år för att gemensamt vaccinera hästarna. När någon tar hem veterinär brukar vi gå ut med information per mail till övriga, ifall någon annan också behöver veterinär.


Vi har regelbundna besök av equiterapeut mm.


Uteridning

Vi har skogspartier i anslutning till stallet med preparerade ridstigar. Det finns även goda möjligheter att rida på långtur.


Det finns utöver skogsstigarna ett några trevliga grusvägar för vanliga 45 – minuters ridturer, men det är mycket folk och aktiviteter i närområdet. Om du har häst för att du i första hand vill rida ut så finns det bättre stall. Men om du vill komplettera din träning på utebana och i ridhus med uteritter så passar det bra.


Omsorg om hästen

Vi tänker mycket på hästens väl på Stensunda. Som guide finns information på hemsidan under fliken Träning. Det är kul om nya hyresgäster som flyttar in har samma grundtankar om ridning.


Det är inte tillåtet att rida med någon form av hjälptyglar på Stensunda, eftersom de ofta används på ett sätt som skadar hästarna.